U bent hier: Home
Redactioneel PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Ann De Boeck en Jürgen Eeckhout   
dinsdag 22 maart 2011 18:43

Noem het lachwekkend. Noem het een bewijs van het verval van de Westerse samenleving. Of u het nu leuk vindt of niet, de jaren ’80 zijn springlevend. Dat kleine, vrolijke decennium ergens tussen het sociale activisme en de grunge. Om het met een song uit de jaren ’80 te zeggen: The Future's So Bright I Gotta Wear Shades. Mensen lieten zich niet neerslagen door de Koude Oorlog en trotseerden de donkere wolk met grote kapsels, grote schoudervullingen en schreeuwerige muziekvideo’s. Party like it’s 1999!

Alles uit de jaren ’80 komt terug, soms zoals Bruce Willis with a vengeance. Van de wispelturige stoten van Khaddafi tot het hooliganisme in het voetbal en Lady Gaga, steeds duidelijker de officiële woordvoerster van de jaren ’80. Volgens het motto greed is good, is ook m.ACHTIG! weer terug met een gloednieuwe webkrant. Want net zoals toen, verhinderen nucleaire ongelukken en dictatoriale folietjes ons niet verder te gaan met onze culturele, sportieve en maatschappelijke activiteiten.

In dit nummer van m.ACHTIG! wordt de Peter Pan generatie opnieuw losgelaten op de crazy eighties. Waarom bestaan heel wat bands uit de jaren ’80 niet meer, maar overleefden legendarische rockgroepen zoals R.E.M wel?  Wat onderscheidde de muziekfan van toen met die van vandaag? Waarom keren bepaalde modetrends terug? Steven Van Herreweghe is heus niet de enige die met een modieuze pilotenbril rondloopt. En wat dan met die foute kapsels en kleurrijke pakjes die vandaag gedragen worden door de stoere grieten van de roller derby?  Onze reporter zoekt uit waarom kinderen van de Y-generatie in hemelsnaam naar het ballet zouden gaan.

De jaren ’80 zijn ook onlosmakelijk verbonden met enkele historische gebeurtenissen. Wat zegt u het Heizeldrama of de val van de Berlijnse muur? In dit nummer staan we stil bij de helden die in de jaren ’80 ten grave werden gedragen, terwijl de yuppies langzaam de steden veroverden. Wat zijn ten slotte de lekkerste cocktails uit de jaren ’80? Onze reporters zochten het met volle overgave voor u uit.


Ann De Boeck en Jürgen Eeckhout

Copyright Erik Baeyens

 

Kruiswoordraadsel

Klik op de onderstaande afbeelding om het eightees kruiswoordraadsel te openen!

Kruiswoordraadsel

busyLaadt Enquête...